Rutakon Kojjootti Raimo Rönkkö

Pelimanni / Spelman

Julkaistu 7.1.2009 1:30:44

TS/Merja Ilpala-Klemm
– Suomalainen tango on Ruotsissa kova sana, Raimo Rönkkö tietää.

Liikemies vaihtoi kaivinkoneet harmonikkaan

Rutakon Kojjootti viihtyy katusoittajana

MERJA ILPALA-KLEMM

Hyväntuulinen hanuristi näppäilee soitintaan ohikulkijoiden iloksi. Avoimeen kapsäkkiin on kertynyt kohtuullisesti kolikoita, mutta myös muutama seteli. Mies on karjaalainen Raimo Rönkkö, joka esittäytyy Rutakon Kojjootiksi.

- Olen syntyisin Sonkajärveltä eli Rutakon ruhtinaskunnasta, ja lauluääni vastaa suunnilleen kojootin ulvontaa, hän perustelee lempinimeään.

Jälkimmäinen ei muuten pidä paikkaansa. Katulaulajalla on sävelkorva kohdallaan ja komea ääni. Sitä voi kuunnella turuilla ja toreilla ympäri Suomea ja usein myös Ruotsissa, joka oli Rönkön kotimaa yli neljännesvuosisadan ajan.

- Minulla oli Ruotsissa aika iso rakennus- ja maanrakennusalan yritys, mutta myin sen pois, kun vaimo kuoli syöpään. Ajattelin, että rehkiminen saa minun osaltani riittää, hän sanoo.

Liikemiehestä tuli urheiluhieroja ja pelimanni.

- Soittaminen on pelkkä harrastus. Toiset pelaa sököä, keilaa tai purjehtii. Minä soittelen.

Rutakon Kojjootti on tehnyt kuusi levyä, joista useimmat ovat omakustanteita. Viimeisin niistä, joulukuussa julkaistu Rakkaaslaaluja mualiman navalta sisältää tuttuja iskelmiä Tilaelahista (Delilah) Laevarantaan (Sataman valot) savolaismurteella laulettuina.

62-vuotias Raimo Rönkkö on asunut valtaosan elämästään muualla kuin Savossa, mutta savon kieli jaksaa kiehtoa varsinkin laulujen sanoituksissa.

Eukonkantoa Raaseporiin?

- Savossa vastuu on aina kuulijalla, joka luulee ymmärtävänsä, vaan ei läheskään aina ymmärrä. Savolainen sanoo asioista, että suattaapa olla että on, vaan suottaapa olla että ei ookkaan.

- Me olemme siunattuja hulluja. Käymme esille, ja meille saa nauraa. Mutta emme me tyhmiä ole, kun otamme naurusta maksun.

Luovan hulluuden esimerkiksi kelpaavat eukonkannon maailmanmestaruuskilpailut, jotka on järjestetty Sonkajärvellä jo kolmetoista kertaa. Rönkkö on viihtynyt tapahtumassa vuosien mittaan niin hierojana kuin soittajana ja säveltänyt sille myös nimikkokappaleen.

- Eukonkannon ideana on hauskuus, hauskuus ja hauskuus - ja sosiaalinen kanssakäyminen, hän selittää.

- Olen miettinyt, että Raaseporissa pantaisiin pystyyn eukonkannon karsintakilpailut ensi kesänä. Kyllä suomenruotsalaiset syttyvät ajatukselle, koska he eivät ole sen kummempia ihmisiä kuin muutkaan. Mitä useampia karsintoja järjestetään ympäri maailmaa, sen parempi.

Viime vuonna Sonkajärvelle saapui kilpailijoita yli kymmenestä maasta. Voiton ovat usein vieneet virolaiset. Rönköllä on selitys savolaisten omaan kehnoon menestykseen.

- Me ollaan helvetin hyviä kantamaan, mutta ei hötkyillä. Ehdimme viedä eukon heinälatoon vähemmälläkin kiireellä.

Lapset ovat kiitollinen yleisö

Rönkön mukaan sekä suomalaiset että ruotsalaiset suhtautuvat katusoittajaan myönteisesti.

- Varsinkin suomalainen tango on Ruotsissa kova sana, hän tietää.

- Kotimaassa suosikkien kärkeen kuuluvat Liljankukka, Jätkän humppa ja Nuoruusmuistoja. Lapset haluavat kuulla Mörrimöykyn tai Hämähäkin. He ovat mukavaa yleisöä ja innostuvat herkästi tanssimaan. Muutenkin kiitollisimman kuulijat löytyvät päiväkodeista ja vanhustentaloista.

Rönköllä itsellään on kolme poikaa ja yhdeksän lastenlasta, joille hän on joko ukki tai farfar, kotikielestä riippuen.

- Olen sellainen isoisä, joka käy äkkiä ja lähtee äkkiä pois, ettei sotke kenenkään elämää, hän kuvailee perhesuhteitaan.

Myös kunnallispolitiikassa mies haluaisi panostaa lapsiin. Hän ei päässyt valtuustoon kristillisdemokraattien ehdokkaana, mutta valittiin Raaseporin yhdyskuntateknisen lautakunnan varajäseneksi.

- Nykypolitiikassa monelta puuttuu kompetenssi hoitaa hommia. Yksi auktoriteetti vetää porukkaa, ja muut ovat pelkkiä joojoo-miehiä. Meikäläinen ei nöyristele, Kojjootti vakuuttaa ja nostaa harmonikan takaisin polvelleen.

Ihmiset haluavat kuunnella kaihoisia iskelmiä, eivätkä poliittisia palopuheita.

Julkaistu 7.1.2009 1:30:44